Как да се подготвим за входния изпит в Софтуерната академия на „Телерик“

Telerik Academy

Здравейте!

Входният изпит е първото предизвикателство пред всеки, който иска да започне присъственото си обучение в Софтуерната академия на „Телерик“. Когато аз кандидатствах, ми отне време да намеря качествени и достатъчно на брой материали за подготовка. Причината – липсата на систематизирана информация за това какво представлява изпитът в детайли – какви точно са въпросите, колко трудни, с каква тежест са различните компоненти и т.н. Затова реших тук да споделя как протече моята подготовка и да помогна на тези, които срещат някакви затруднения с тяхната.

І. Как да стигнем до самия изпит?

1. Необходимо е на първо място да си направите регистрация в сайта на академията и да попълните формуляр за кандидатстване на следния адрес
http://telerikacademy.com/SoftwareAcademy/Candidate . По-сериозно предизвикателство представлява съставянето на автобиография (curriculum vitae) и мотивационно писмо (cover letter). Те не са предмет на настоящата тема. Как по най-добър начин да ги напишете, потърсете в YouTube канала на
Telerik Academy http://www.youtube.com/user/TelerikAcademy с ключови думи „мотивационно писмо“ и „CV“.

2. Когато наближат датите за изпита, студентската система ще ви уведоми по email и на самата й страница. Ще Ви бъде дадена възможност да изберете ден и час от няколко възможни. Първите обявени дни и часове не са всичките! Редовно излизат нови дати за изпит, на които можете да се запишете. Ако не се чувствате подготвен, за да се явите на по-ранните дати, изчакайте – ще има нови. Все пак съобразявайте крайната дата на кампанията – горе долу няколко дни преди нея са и последните дати за входен изпит.

ІІ. Изпитът и как да се подготвим за него

1. Обща информация за протичането

Отидете най-късно 10 минути преди началото на изпита. Ще трябва да носите със себе си документ за самоличност, както и да знаете данните за достъп (име и парола) до собствения Ви профил в студентската система (този, от който сте подали документите си). Входният изпит за Софтуерната академия на Телерик е под формата на тест със затворени отговори. Всички въпроси са на английски! Компонентите са три – английски език, математико-логическа интелигентност и информационни технологии – общо 100 въпроса. Времето, с което разполагате, е 2 ч. и 30 минути. Можете да започнете от който компонент пожелаете, да превключвате между компонентите и въпросите в тях колкото пъти поискате. Отговорът, който сте подали, се съхранява веднага. Можете да редактирате отговорите си свободно и колкото пъти пожелаете. Това, че сте започнали с теста по английски, не означава, че трябва да го довършите и предадете, преди да започнете с другите. Напротив – можете да излезете от него по средата и да започнете някой друг, а по-късно пак да се върнете към него – въпросите ще са същите, а отговорите, които вече сте отбелязали, ще са съхранени.

Резултатите са достъпни веднага след официалния край на изпита.

2. Тест по английски – 45 въпроса

Тестът по английски е този, на който отделих най-малко време за подготовка. Той има най-висока относителна тежест от трите – 45 от стоте въпроса са по английски. Въпросите са предимно граматически – времена, предлози. Примерният тест, който съм приложил към материалите, е чудесен ориентир.
На самия изпит обаче останах с впечатлението, че въпросите са малко по-трудни.

3. Тест за математико-логическа интелигентност – 25 въпроса

Тестът включва класически въпроси от тестовете за интелигентност. На изпита няма да Ви бъдат дадени езикови въпроси (въпроси за синоними, близкозначни думи и т.н.)! Тестът съдържа само такива въпроси от тестовете за интелигентност, които се отнасят до логиката, уменията ни да боравим с числа (четирите аритметични операции – събиране, изваждане, умножение, деление), триизмерни фигури. По-конкретно:

а) намиране на член в числова редица – дадена ви е числова редица, в която единият член е неизвестен (обикновено последният). Вашата задача е да откриете логиката, по която се формира всеки следващ член, и да установите кой следва да е неизвестният. При тези задачи много често в една числова редица всъщност се съдържат две – например четните членове се образуват по един начин, а нечетните – по друг. Например 1, 6, 2, 8, 3, 10, 4, ?, ? – неизвестните членове са 12 и 5. Може едната редица да се увеличава, а другата да намалява и т.н. Колкото повече задачи решите, толкова по-бързо ще откривате закономерностите.

б) намиране на неизвестно число в някаква фигура. Пример: имате три триъгълника – в ъглите на всеки от тях има числа, а в първите два по средата също има число. Вашата задача е да намерите кое число трябва да е по средата на третия триъгълник. Числото по средата може да е сборът на числата в ъглите. Други пример – квадрати. При същото условие като горното, може числото по средата да се формира като разликата между сбора на стойностите по диагонал. Възможно е числата да не се събират, делят, умножават или изваждат, а да се „долепват“ по някакъв ред и тогава да се извършват операции върху тях;
в) сгъване на куб. Дадени са ви страните на куб в двуизмерен вариант. Трябва да прецените как ще изглежда кубът, ако страните му бъдат сгънати.
г) намиране на някаква друга закономерност. Например дадени са Ви три квадрата, в които на различно място има по една черна точка. Трябва да установите по каква закономерност се движи точката и къде трябва да се намира при следващото й придвижване.

4. Тест по информационни технологии – 30 въпроса

Тестът по информационни технологии съдържа въпроси, които се покриват с конспекта за Националната олимпиада по информационни технологии. Най-добрият начин да се подготвите за него е като гледате клиповете в плейлиста, приложен в края на настоящата публикация. За Ваше удобство съм извадил 16 теста под формата на презентации заедно с верните отговори. Не е задължително да гледате целите клипове, но е хубаво поне 2-3 да изгледате от-до, защото има хубави обяснения по различните теми. Този тест не е лесен и е необходима целенасочена подготовка! Знания от обща култура няма да Ви бъдат достатъчни. Едва ли ще се справите добре, само защото цял живот сте ползвали компютър. Преди да кандидатствам се считах за Power User, но след като изгледах клиповете разбрах, че нищо не знам. Но научих страшно много.

ІІІ. Стратегия

За да бъдете приети, трябва вашият резултат от изпита да е над средния. За всяка кампания той е различен, но предполагам, че се колабае около 60 т. Важно е да знаете, че трябва да постигнете поне някакви резултати по всеки един от трите компонента. Ако имат 2-3 точки на единия, въпреки че сте блестящ на другите, няма да бъдете приети! Недопустимо е да не знаете английски. Колко минимално точки трябва да имате за всеки един компонент не мога да Ви кажа, но се стремете да можете да отговорите правилно на поне 8-10 въпроса от всеки от тестовете. Затова и подготовката Ви за изпита трябва да бъде насочена основно към това, което най-малко знаете. Ако имате добър английски, не си губете времето да учите специално за теста по английски, а наблегнете на другите два теста.

IV. Ресурси

Материали
В тази Google Drive папка съм качил следните материали:
01. English
– Примерен тест.
02. Mathematical logic
– изключително полезна книга с 25 теста за интелигентност, от които можете да подберете много математико-логически въпроси;
– текстов файл с линкове към други тестове и задачи.
03. Information technology
– Конспект за НОИТ за 2012-2013 г.;
– папка, съдържаща презентации с примерни тестове за НОИТ от подготвителните лекции на Телерик. Предстои качване на отговорите на тестовете (най-късно до 21 юли 2013).
На долния линк можете да намерите всички лекции за подготовка за НОИТ, проведени в Академията на Телерик.
http://www.youtube.com/watch?v=QR-NjY3zl4U&list=PLF4lVL1sPDSnhIGGGHpZUKfydc-Mr_Fqw

V. Допълнителни ресурси, предоставени от нашите колеги

1. Подготовка по английски
– граматика на Мърфи (от koko_9898) http://goo.gl/QtgwK
2. Подготовка по математико-логическа интелигентност
– IQ тест (от koko_9898) http://goo.gl/DrnHR
3. Подготовка по информационни технологии

Успех! Ако имате някакви въпроси или забележки към написания текст, както и ако искате да добавите допълнителни ресурси, пишете!

Реклами

1 Comment

  1. Материалите са чудесни! Само исках да уточня, че в материала English-test от 35 въпроса – има две категорични неточности в дадените отговори отдолу: верният отговор на въпрос №3 трябва да е ‘А’ (have something ‘done’); a отговорът на въпрос №19 е ‘B’ (‘if’ въвежда подчинена част на изречението и пред него не се пише запетая, ако е по средата; ако изречението започва с ‘if’ обаче – едва тогава главната част, която е на второ място се отделя със запетая).

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google+ photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google+. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s