Пръв поглед върху проекта за Софтуерен университет и неговото значение за образователния и IT сектор в България

Светлин Наков, основната фигура, отговорна за създаването и функционирането на Софтуерната академия на „Телерик“, вчера напусна поста си в Академията. За добро или за лошо? Спекулациите около този въпрос хвърлиха в смут много от настоящите курсисти в академията на „Телерик“, а Капитал, ИнвесторБГ и ТекНюз отразиха събитието.

В ранния следобед Светлин Наков публикува официално обръщение във форума на академията, в блога си и във Фейсбук профила си. Причината за напускането му е разминаване в плановете му за развитие на академията с тези на „Телерик“. В резултат на което Наков реши  да посвети усилията си изцяло върху учредяването на първия по рода си в България университет за софтуерни инженери, акредитиран по българското законодателство.

Проектът не е нов. Наков от около една година говори открито за него. Една голяма осъществима мечта, която е само на няколко крачки от това да се превърне в реалност. Какво знаем за него? Повече информация можете да намерите на официалния сайт. Очакваме бъдещи обновления и на Фейсбук страницата. Планира се кампанията по приема на първите студенти да протече през януари, а обучението да започне през месец май.

По мои наблюдения университетът ще разчита на комбинираните усилия на бизнеса и на компетентни доброволци. Този проект е отворен за всеки, който иска да допринесе – било с материални дарения (пари, помещения за провеждане на лекции) или личен труд. В тази форма можете да заявите желанието си за подкрепа.

Ще има както безплатно, така и платено обучение, а кое от двете – ще се определя от резултатите на кандидатите. Лично мое предположение е, че обучението за новоприетите ще е безплатно и ще продължи да бъде такова само за отлично представящите се студенти. Освен присъствена, ще има и онлайн форма на обучение.

Учебният план (за специалност „Практическа разработка на софтуер“) е близък до този в софтуерната академия на „Телерик“. След провеждането на базовото обучение (за период от една година с висока интензивност) е предвидено започването на работа, като от този момент нататък студентите ще посещават вечерни лекции и упражнения.

Любопитно е, че програмата включва и обучение по предприемачество. По думите на водещи фигури в IT бизнеса, в IT сектора в Източна Европа се забелязва осезаема нужда от предприемачи. Радостно е, че тази тенденция е усетена и това намира отражение в учебната програма.

В най-скоро време очакваме още новини около този амбициозен проект.

Пожелавам му успех!

Реклами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google+ photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google+. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s