Обзор на курса по Обектно-ориентирано програмиране (ООП)

Telerik Academy Logo

Telerik Academy Logo

Привет!

Приключи курсът по ООП за пролетния прием на Софтуерната академия на „Телерик“. Малко повече от два месеца изучавахме принципите на обектно-ориентираното програмиране, решавахме домашни и писахме отборни проекти.

За пръв път имах възможността да бъда асистент в Академията. Тази дейност е напълно доброволна и на поканените да участват се предоставя възможността да избират кога и колко често да помагат на малките нинджи от есенния прием. Трябва да отбележа, че това е един от най-приятните начини за споделяне на знания – полезен както за тези, на които предоставяме помощ, така и на нас – самите асистенти, защото, опитвайки се да обясним нещо, сами започаме да го разбираме по-добре.

Светлин Наков

Светлин Наков

За съжаление по средата на курса Академията напусна Светлин Наков – неин идеолог и ръководител. Въпреки тази несъмнено неприятна новина, учебната дейност продължи без особени сътресения. Да се надяваме, че преходът към нова философия, който беше заявен официално, няма да се отрази на амбициите на курсистите да станат добри младши софтуерни инженери – нещо, с което тя е известна в IT сектора в България.

Курсът приключи със защита на отборен проект и изпит. За проекта ще разкажа в отделна публикация. Оценяването на изпита, от своя страна, се състоеше от два компонента – обичайното автоматизирано оценяване и ръчна оценка на качеството на кода. На първия компонент изкарах максималния възможен резултат – 200 точки, който формираше 40% от крайна оценка за изпита (80 т). 120 точки беше максималният възможен резултат при ръчното оценяване, на което получих 101 точки. Така общият ми резултат на изпита беше 181 т. от 200 възможни.

В генералното класиране завърших 11-ти – отстъпление с 6 позиции от предходния ми резултат (по C#2). Въпреки лекото първоначално разочарование, което изпитах, имайки предвид голямото старание, което положих, установих, че само стотни и десети ме отделят от най-добрите места.

Сериозни усилия тепърва ще трябва да бъдат полагани, тъй като предстоят курсовете по HTML и CSS, които ще караме паралелно. Очаква се изпитът по тях да е през януари.

До скоро!

Реклами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

Connecting to %s