Хакатон в Телерик – как да (не) спечелиш и да си изкараш страхотно

На 21 и 22 юни в зала Ultimate на Софтуерната академия се проведе първият хакатон под егидата на Телерик. Тъй като си изкарах по-добре, отколкото очаквах, реших да споделя с вас защо, какво и как се случи през тези два дни.

Какво е хакатон?
Хакатонът е надпревара за иновативни идеи в сферата на софтуерното инженерство. Отборите-участници имат на разположение два дни, в които да скечират своя проект за приложение (било то уеб, мобилно или десктоп) и да го защитят пред жури. Противно на очакванията ми това не е състезание по програмиране. На първо място трябва да бъдат представени най-вече идеята и планът за нейната реализация, а не толкова работещ софтуерен продукт.

Усилена работа

Атмосферата
Началото се даде в 9:15 ч, след като регистрацията на участниците беше приключила. Хакатонът не е състезание в истинския смисъл на думата. Контактът между отборите е свободен, даже се поощрява. Специални правила няма, единствено трябва проектът да е съобразен с темата: „Идея за по-добър свят“. Отборите бяха съставени от бивши и настоящи курсисти в Софтуерната академия. Домакините от Телерик осигуриха кафе, вода и обяд за участниците, както подобава на едно добре организирано събитие.

Менторите
Специални гости и своеобразни участници на хакатона бяха бивши шампиони от подобни надпревари, както и представители на предприемачески организации и лица от софтуерния отрасъл в България. В първия ден те отделиха време да се запознаят с проектите на отборите и да дадат насоки как по-добре да бъдат защитени проектите им. Повечето участници бяха критикувани най-вече за това, че не са проучили добре пазара на приложения. Оказа се, че много от идеите страдат от липса на оригиналност, тъй като вече са реализирани под една или друга форма. Друг проблем се оказа и изместването на акцента от идеята към реалното програмиране. В моя отбор отделихме излишно много внимание на проблема за техническата реализация на приложението ни – нещо, което по-слабо вълнуваше журито.

Идеите
Проектите на участнитице бяха разнообразни. От приложение за срещи по интереси в Борисовата градина, през софтуер за управление съдържанието на хладилника, та чак до решения за разработчици и игри. Изненадващо беше, че някои от представените идеи бяха много близки едни с други (почти припокриващи се) – нещо, което трудно можеше да се очаква предвид факта, че участие взеха само 15 отбора.

Защитата
В края на втория ден екипите трябваше да демонстрират пред журито какво са свършили. В рамките на пет минути всеки отбор представи накратко идеите си за приложение за по-добър свят. Основните въпроси, отправени към участниците, бяха свързани с етапа на реализация на проекта и как смятат да се позиционират на пазара. Стана ясно, че повечето идеи трудно могат да намерят реализация един път заради мащабите си и втори път заради силната конкуренция.

Кои спечелиха
С изключение на първото място, спечелиха тези приложения, които изглеждаха най-лесно реализируеми, не представляваха особен инвестиционен риск и разрешаваха конкретен проблем.

На трето място се класира приложението за регулиране на съдържанието хладилника YourFood, което цели да намали количеството храна, което домакинствата изхвърлят от хладилника вследствие на престояване и разваляне. То беше предложено от моите колеги и приятели Здравко Георгиев, Стефан Димов и Ясен Михайлов.

Тези момчета са Вашата храна

На второ място се класира мобилно приложение за информиране на потребителите за съдържанието на Е-съставки (консерванти, овкусители и др.) в продуктите, които купуваме, което работи чрез разчитане на етикетите им. То беше представено от Димитър Тодоров – Saykor.

Шампионът Владислав Валентинов представи сложен и амбициозен проект за информационна система на научното познание, която цели съкращаване на пътуването на идеи, открития и разработки в рамките на един или между отделните научни отрасли, което трябва да увеличи темповете на научния прогрес.

Победителите спечелиха консултация с експерти от Телерик за реализация на идеите им, както и символични награди.

Кои не спечелиха
Големите губещи бяха социалните проекти. Нито един от тях не беше достатъчно убедителен, за да размекне сърцата на строгото, но справедливо жури. Причината за това е, че такива идеи трудно се реализират, предвид големия брой сходни продукти на пазара. Не спечели приз и единствената предложена игра.

Как да спечелим
Не е достатъчна само хубавата идея. Важно е тя да бъде достатъчно отличима от близките до нея и продуктът, който се предлага, да не е „поредният“ в този отрасъл. Трябва разработката на приложението да е нискорискова, т.е. да няма нужда от сериозни инвестиции, за да бъде приведена в работещо състояние. И много важно – да разрешава ясно определим проблем.

За финал
Хакатонът е чудесен повод за бъдещите софтуерни инженери да се научат на малко прагматичност извън програмирането, да се запознаят с нови хора и идеи и не на последно място – да изпитат тръпката от публичната защита. Да пожелаем на спечелилите да реализират успешно проектите си! А на неспечелилите – да не си останат само с хубавите впечатления, а да се пробват още веднъж, когато им се открие възможност.

Сите хакатонци заедно

1 коментар

Вашият коментар